Kamenné planety > Mars > Tharsis a Olympus Mons

Tharsis a Olympus Mons

Tharsis

Mars má několik velice působivých topografických znaků. Nejlepší příklad toho je oblast Tharsis, v dosahu 1 500 km se nacházejí skoro vedle sebe tři sopky - Arsia Mons (9,1° j.š., 238,3° d.), Pavonis Mons (0,0° s.š., 246,7° d.) a Ascraeus Mons (11,7° s.š, 255,1° d.) - vysoké 14 km až 18 km a každá mající šířku základny nejméně 200 km.

Oblast Tharsis, Olympus Mons a tři sopky.
Tharsis byl pojmenován podle nápadného albeda na povrchu. Podle fotografií z Marineru 9 (1971) se zjistilo, že Tharsis je vulkanického původu. V této oblasti se nachází 12 velkých sopek včetně Olympus Mons a Alba Patera. Všechny sopky v oblasti Tharsis jsou nyní známy jako Tharsis Montes a jméno Tharsis bylo dáno jedné menší sopce, Tharsis Tholus, na obrázku vpravo uprostřed.

Olympus Mons

1 000 km severozápadně se nachází největší sopka ve sluneční soustavě, vrchol Olympus Mons (17,4° s.š., 226,4° d.), který se tyčí kolem 21 km nad gravitačním povrchem Marsu. Olympus Mons, hora Olymp - sídlo řeckých bohů, byla dříve pojmenovaná jako Nix Olympica (Sněhy Olympu), jelikož se v dalekohledech hvězdářů jevila sněhobíle jasně. To, co ve skutečnosti viděli, však byla mračna z oxidu uhličitého (CO2) a vody. Průměr základny sopky je 624 km (cca. plocha Francie) a násobný kráter na vrcholu má napříč 80 km. Svah této sopky není příliš strmý s výjimkou spodních 6 km, kde je stěna téměř kolmá. Ještě nikdo nebyl schopen dát přesvědčivé vysvětlení vzniku tohoto podivného útvaru, jedna hypotéza předpokládá ledovec, který by mohl způsobit takto náhlý konec lávového svahu.

Kliknutím získáte obrázek ve větším rozlišení
Olympus Mons, největší sopka ve sluneční soustavě.

Tato oblast je z geologického hlediska nejmladší na celém Marsu vzhledem k tomu, že sopky zcela jistě ještě před stovkou miliónů let chrlily ze svých jícnů lávu. Zda-li jsou dnes tyto sopky vyhaslé nelze s určitostí říci. Kosmické sondy ani Hubbleův kosmický teleskop však žádnou erupci prozatím nezaznamenaly.

Alba Patera

Severovýchodně, nedaleko od Mons Olympus, se tyčí další ohromná sopky, Alba Patera, která je mnohem nižší, s mírným svahem a stoupá pouze okolo 2-4 km nad okolními svahy Tharsisu. Většina rozsedlin a zlomů na Marsu leží okolo Alba Patera a skoro všechny ostatní se nacházejí poblíž oblasti Tharsis. Tato oblast je také obklopena hřebeny.

Stránka byla naposledy editována 15. ledna 2010 v 19:41.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 13715krát.

* * *    Zrcadleno ze stránek astronomia.zcu.cz/planety/mars/1136-tharsis-a-olympus-mons    * * *
Vytištěno ze stránky projektu Planety (planety.astro.cz/mars/1136-tharsis-a-olympus-mons)
Nahrávám...