Plynné planety > Saturn > Atmosféra

Atmosféra

Ze Země byl v atmosféře Saturnu zjištěn molekulární vodík, čpavek a metan. Přístroje kosmických sond objevily dále hélium, fosfen, etan, acetylén, metylacetylén a propan.

Saturn

Díky stokilometrové vrstvě zmrzlých čpavkových krystalků nejsou v Saturnově atmosféře pozorovány tak výrazné pruhy a mračné víry jako u Jupitera. Hlubší vrstvy atmosféry Saturnu bude zkoumat mise pouzdra Huygens, které právě na sondě Cassini k planetě míří.

Po pozorování televizními kamerami sondy Voyager bylo zjištěno, že podél rovníkového pásu (asi do úrovně 35. rovnoběžek) vane silný západní vítr rychlostí až 1 800 km/h. Ve vyšších saturnografických šířkách se vyskytují oblasti se západním i východním prouděním, rychlosti jsou však podstatně nižší. Na snímcích ze sond jsou patrné také mohutné atmosférické víry. Na jižní polokouli byla sondou Voyager 2 pozorována rudá skvrna. Na rozdíl od jiných vírů je barva skvrny způsobená materiálovým složením, které pohlcuje více modré a fialové barvy. Vír se během pozorování několika měsíců neměnil.

Saturn
Rudá skrvna na Saturnu

(Vliv procesů, probíhajících v nitru a na povrchu planety, má za následek i to, že na Saturnu nedochází ke střídání ročních období, ač rotační osa Saturnu je nakloněna v podobném úhlu jako osa Země.)

Saturn
Atmosféra severní polokoule Saturnu

Obrázek ukazuje strukturu atmosféry severní polokoule Saturnu. Byl pořízen ze vzdálenosti 9 miliónů kilometrů několik dnů předtím, než se Voyager 1 nejvíce přiblížil k planetě.

Saturn
Bouře na Saturnu

24. září 1990 Stuart Wilber objevil v atmosféře Saturnu obří bílou skvrnu. 9. listopadu 1990 HST pořídil snímek této bílé skvrny okolo planety. Je to nejnápadnější bouře na Saturnu od roku 1933.

Saturn
Rotace atmosféry Saturnu. Oběh 1x za 10 hodin.
Stránka byla naposledy editována 15. ledna 2010 v 19:41.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 17334krát.

* * *    Zrcadleno ze stránek astronomia.zcu.cz/planety/saturn/1836-atmosfera    * * *
Vytištěno ze stránky projektu Planety (planety.astro.cz/saturn/1836-atmosfera)
Nahrávám...