Plynné planety > Uran > Caliban

Caliban

Na snímku byl objeven nový měsíc Uranu. V době objevu byl prozatímně nazván Uran XVI (S / 1997 U1). Jméno Caliban, které navrhli objevitelé, bylo následně oficiálně přijato IAU (IAU je výbor, který oficiálně schvaluje názvy kosmických těles a určuje oblasti, ze kterých tato jména mohou být, např. pro měsíce Uranu jsou to postavy vytvořené Shakespearem a Popem). Caliban (S / 1997 U1) obíhá ve vzdálenosti asi 7,2 miliónu km od Uranu a má asi 80 km v průměru. Tyto odhady velikosti jsou založené na jeho jasnosti a při předpokladu albeda (odrazivosti) asi 7 %. Dráhu má zpětnou a velmi skloněnou.

Caliban

Caliban je postava z Shakespearovy hry Bouře, divoký a deformovaný otrok kouzelníka Prospera. Je to syn čarodějnice Sycorax a uvězní vílu Ariel za neposlušnost. V Bouři Prospero uvolní Ariel ze Sycoraxina kouzla a zotročuje Calibana.

Caliban byl objeven Brettem Gladmanem, Philem Nicholsonem, Josefem Burnsem, a J.J.Kavelaarsem. Použili pětimetrový dalekohled Hale Palomarské observatoře. První snímky byly nafotografovány 6. a 7. září. Caliban je nejtemnějším tělesem, které kdy zobrazil pozemský dalekohled, a bylo to umožněno použitím velkého dalekohledu a extrémně účinných detektorů. Další snímky byly následně pořízeny opět z Palomarských dalekohledů, z Havaje i z Nového Mexika.

Před tímto objevem byl Uran jediný plynný obr, který neměl "nepravidelné" měsíce, to jest takové, jejichž dráhy nejsou přímé a přibližně v rovině rovníku planety. Jako i jiné nepravidelné měsíce (např. Jupiterových vnějších 8 měsíců, Saturnův Phoebe a Neptunův Nereid), je tento také pravděpodobně zachycný asteroid. Je totiž velmi nepravděpodobné, že by se mohl zformovat na takovéto dráze.

Složení měsíce je asi nejvýstižněji charakterizované výrokem Nicholsona: "pravděpodobně švestkovo-pudinková směs skály a ledu". Má neobvykle červenou barvu, která může naznačovat historickou souvislost s Kuiperovým pásem.

Charakteristika

Objevitel Holman / Gladman
Datum objevu 2001 / 2003
Hmotnost (kg)  
Rovníkový poloměr (km) 6
Rovníkový poloměr (Země = 1) 9,4074 . 10 -4
Střední hustota (kg/m3)  
Střední vzdálenost od Uranu (km) 4 276 000
Rotační doba (dny)  
Oběžná doba (dny) 266,6
Průměrná oběžná rychlost (km/s) 1,175
Výstřednost dráhy 0,1459
Sklon roviny oběhu (°) 147,6
Úniková rychlost na povrchu (km/s)  
Vizuální geometrické albedo (odrazivost)  
Hvězdná velikost (mag) 25,0

Parametry v závislosti na oběžné dráze

Periuranium Apouranium
Vzdálenost od Uranu (km) 3 668 800 4 893 200
Vzdálenost od Uranu (poloměr Uranu) 144,7 192,9
Hvězdná velikost Uranu při pozorování z měsíce (mag) -8,9 -8,2
Hvězdná velikost měsíce při pozorování z Uranu (mag) 10,6 11,3
Oběžná rychlost (km/s) 1,34 1,01

Fotografie

Pozice Sycoraxu a Calibanu vzhledem k Uranu
Snímek

Tento diagram ukazuje pozici obou měsíců vztažených k Uranu. Uran je ve středu kresby (není v měřítku). Kruhové oběžné dráhy dvou předchozích nejvzdálenějších známých měsíců (Titania a Oberonu) obklopují planetu a jsou protažené do elipsy, tak jak se jeví ze Země. Čtyři vyhledávací pole objevitelských pozorování ze 7. září jsou za okrajem planety, každé pole ukazuje jednu oblast prozkoumávanou digitálním detektorem během jediné expozice. Tmavší měsíc, tak je někdy označován Caliban, byl objeven téměř přímo na východ od planety. Jasnější měsíc, Sycorax, byl v době objevu na západ a trochu na sever. Oblouky znázorňují dráhu, kterou měsíce po objevu vykázaly, odpovídají předběžným výpočtům drah obou měsíců, vypočítaných Brianem Marsdenem z Minor Planet Center at Harvard University (Centrum drobných planet u Harvardské univerzity). Pozorování z Palomarského pětimetrového dalekohledu jsou znázorněny jako velké tečky. Malé kroužky 9. a 18. října jsou dvě z několika pozorování amatérského astronoma Warrena Offuta. Předpovězené dráhy jsou znázorněny až do 15. listopadu 1997. Pozorování po tomto datu budou znemožněna, protože Země se dostává na opačnou stranu Slunce než Uran, a tak se planeta stala nepozorovatelná až do jara r. 1998. (Brett Gladman, Canadian Institute for Theoretical Astrophysics and Cornell University)

Autor snímku: NASA
Kosmická sonda: Voyager 2

Snímek Calibanu
Snímek

Tady je další objevitelský snímek Calibanu. Měsíc musí být lokalizován s pomocí předchozího obrázku (Brett Gladman, Canadian Institute for Theoretical Astrophysics and Cornell University)

Autor snímku: NASA
Kosmická sonda: Voyager 2

Stránka byla naposledy editována 15. ledna 2010 v 19:41.
Stránka byla od 15. 1. 2010 zobrazena 4134krát.

* * *    Zrcadleno ze stránek astronomia.zcu.cz/planety/uran/1892-caliban    * * *
Vytištěno ze stránky projektu Planety (planety.astro.cz/uran/1892-caliban)
Nahrávám...